Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Wiktor Moskwa <w...@d...im.pwr.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sernik - jak i z czego ??
Date: Mon, 4 Oct 2004 19:44:44 +0000 (UTC)
Organization: PWR
Lines: 28
Message-ID: <s...@d...im.pwr.wroc.pl>
References: <cjrumg$9hk$1@atlantis.news.tpi.pl> <cjs15r$1n6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamit.im.pwr.wroc.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1096919084 11034 156.17.7.18 (4 Oct 2004 19:44:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Oct 2004 19:44:44 +0000 (UTC)
X-Licznik: 9
X-User: wiko2
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (pl-1.4.3) (Linux/2.4.27-040907 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217506
Ukryj nagłówki
BasiaBjk napisał(a):
> Ująłeś mnie tym, że chcesz tacie zrobić sernik, więc zanim odeślą cię do
> googla bierzmy się do dzieła:
> Robisz spód z ciasta kruchego (15 dag mąki, 1 żółtko, pół kostki
> masła,1/3 szklanki cukru - zagniatasz ciasto, dajesz do lodówki,
> schlodzonym wykładasz tortownicę)
> Masa serowa: 1 kg pysznego wiejskiego sera - to jest podstawa, żadnych
> potrójnie mielonych wytowrów z hipermarketowego kubełka. Ser kupujesz na
> placu targowym lub tłusty twaróg na wagę w sklepie, ma być świeży-
> spróbuj kupując. Do tego: 6 świeżych jajek, najlepiej jak największych,
> 30-40 dag cukru pudru. Kostka masła.
> [..]
> Nie dodawaj zadnych mąk, proszków do pieczenia czy innych "polepszaczy",
> nie trzeba. Jesli nie będzie bardzo puszysty (powinien się taki udać)
> nie ma tragedii, na pewno będzie smaczny. Powodzenia :)
Po pierwsze to witam wszystkich grupowiczów :)
A co do sedna sprawy: ja do sernika dodaję jeszcze ziemniaka gotowanego
(raczej większego i niesolonego). Wtedy jest trochę delikatniejszy.
Tzn tak mi się wydaje, dla paru znajomych to jest herezja kulinarna:)
Ze spodem z ciasta jeszcze nie próbowałem, ale może następnym razem.
pozdrawiam!
--
Wiktor Moskwa
|