Data: 2004-10-04 17:27:24
Temat: Re: sernik - jak i z czego ??
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Blazej Szymon Patrzalek napisał:
> w zwiazku ze moj ojciec ma za kilka dni mam zamiar upiec sernik ... tylko
> mam problem jak sie za to zabrac, poniewaz chce aby mi wyszedl aki wysoki i
> puszysty jak idzie kupic w niektorych cukierniach ;)
> moze znajdzie sie jakas dobra dusza i pomoze, podrzucajac jakis dobry
> sprawdzony przepis ;)
>
> pozdrawiam
> Blazej Patrzalek
>
> PS. moze jeszcze jakies ciekawe placki ?
Ziemniaczane :)
Ująłeś mnie tym, że chcesz tacie zrobić sernik, więc zanim odeślą cię do
googla bierzmy się do dzieła:
Robisz spód z ciasta kruchego (15 dag mąki, 1 żółtko, pół kostki
masła,1/3 szklanki cukru - zagniatasz ciasto, dajesz do lodówki,
schlodzonym wykładasz tortownicę)
Masa serowa: 1 kg pysznego wiejskiego sera - to jest podstawa, żadnych
potrójnie mielonych wytowrów z hipermarketowego kubełka. Ser kupujesz na
placu targowym lub tłusty twaróg na wagę w sklepie, ma być świeży-
spróbuj kupując. Do tego: 6 świeżych jajek, najlepiej jak największych,
30-40 dag cukru pudru. Kostka masła.
Ser mielesz, masło ucierasz na pulchną masę. Do ucieranego masła
dodajesz kolejno po jednym żółtku, po trochę sera i cukru aż zużyjesz
wszystko(pół szklanki cukru zostawiasz). Kiedy masa
serowo-maślano-żółtkowo-cukrowa będzie gotowa, ubijasz białka na bardzo
sztywną piane z zostawionym cukrem i odrobinką soli. Bardzo lekko i
delikatnie mieszasz wszystko, można dodać skórki pomarańczowej,
rodzynków, wanilii. Wykładasz na podpieczone ciasto, pieczesz ok.
godziny w twmp. 180-200 stopni. Jesli wierzch się zbyt rumieni, włączasz
tylko grzanie od dołu lub przykrywasz sernik papierem czy folią aluminiową.
Jest to porcja na dużą tortownicę.
Nie dodawaj zadnych mąk, proszków do pieczenia czy innych "polepszaczy",
nie trzeba. Jesli nie będzie bardzo puszysty (powinien się taki udać)
nie ma tragedii, na pewno będzie smaczny. Powodzenia :)
--
pa, BasiaBjk
|