Data: 2004-04-27 21:51:24
Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "Dario" <D...@i...nu>
Pokaż wszystkie nagłówki
"wiku" <s...@a...waw.pl> schreef in bericht
news:c6mche$1t3k$1@mamut.aster.pl...
> wlasnie sie zaczal, a ze nie potrwa zbyt dlugo warto go wykorzystac
> nawet kupilem sobie dzisiaj specjalny garnek do ich gotowania na stajaco
> i jutro beda w klasycznym wydaniu pod beszamelem (no moze z odrobina
> startego sera)
> no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
> oryginalnego
> aha, jeszcze jedno - wyczytalem, ze po ugotowaniu warto szparagi
> zhartowac w wodzie z lodem, ktos wie po co ?
>
> wiku
>
Po obraniu szparagow (polecam dwoktne) i obcieciu dolnej, zdrewnialej
czesci, i jezeli jakosc szparagow jest odpowiednia to polecam szparagi z
wody, skropione olio extra vergine, odrobina starego aceto balsamico i na to
prosciutto di parma. Albo na sposob holenderski: z wody, polane goracym
maslem, posypane posiekannym jajkiem na twardo i przykryte gotowana szynka.
wersja ekskluzywna: Z odcietych lodyg gotujesz zupe i redukujesz do postaci
kremu, dodajesz posiekany trufel ( mozesz uzyc oleju truflowego) i uzywasz
jako sosu na dnie taleza. Przykrywasz filetem z lososia i dodajesz szparagi
albo zamiast lososia filet z jagniecia
Smacznego
Dario
|