Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "nutinka" <f...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sezon ogórkowy
Date: 13 Jul 2004 19:13:19 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 74
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <ccuo9m$pld$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1089738799 16482 213.180.130.18 (13 Jul 2004 17:13:19
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Jul 2004 17:13:19 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.97.61.108, 192.168.243.38
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207641
Ukryj nagłówki
Sałatka z ogórków
Dostałam ten przepis od mojej mamy wraz z kilkoma słoiczkami gotowej sałatki.
5 kg ogórków
1/2 kg cebuli
garść soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oliwy
garść natki pietruszki
garść koperku
Ogórki i cebulę obrać i pokroić, wymieszać z solą i odstawić na 12 godzin.
Odcisnąć, wymieszać z natką i koperkiem, przełożyć do słoików.
Zagotować ocet, cukier i oliwę. Zalać zalewą ogórki w słoikach. Pasteryzować 12
minut.
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2319
-----
Sałatka szwedzka
Znana, tradycyjna sałatka z ogórków z octem. Doskonały dodatek do mięs, ryb,
wędlin, kanapek.
1 kg ogórków
20 dag cebuli
8-10 dag marchewki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki octu 10%
1 szklanka wody
5 dag cukru
2-3 łyżki oleju
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka gorczycy
sól
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, umyć i
pokroić w cienkie półkrążki. Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki. Wszystkie
warzywa wymieszać, posolić i odstawić na 3 godziny.
Wodę z octem, olejem i przyprawami zagotować. Warzywa lekko odcisnąć, rozłożyć
do wyparzonych słoików, zalać gorącą zalewą wraz z przyprawami, zakręcić.
Pasteryzować 10-15 minut.
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2357
-----
I coś na słodko:
Konfitura z ogórków
1 kg przygotowanych ogórków
1 kg cukru
sok i skórka z cytryny
szczypta soli
Ogórki obrać, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z pestek,
pokroić na centymetrowe kawałki i dopiero teraz zważyć, żeby wiedzieć, ile dać
cukru. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, obgotować przez 10 minut, aż staną
się szkliste. Odcedzić.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Zagotować cukier z wodą (na 1 kg cukru 3/4 szklanki wody), dołożyć sok i skórkę
z cytryny, gotować do zgęstnienia. Włożyć ogórki, smażyć 10 minut. Przełożyć do
wyparzonych słoików, zakręcić.
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2321
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|