Data: 2003-04-15 20:38:34
Temat: Re: siemiotka/siemieniotka/konopiotka
Od: "basia" <a...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nieprawda że zawsze pływa w niej cebula.
Wersji Jest tyle ile osób ją gotujących. Podtawa to konopie (ale nie te
indyjskie) na ślasku mozna kupic na targu. Trzeba je zagotować po uprzednim
przepłukaniu aż łuski popękają. Później te nasiona się tłucze ( choć wiem,
że niektórzy ucierają w makutrze albo mielą w maszynce) przelewa białą masę
z łuskami wrzątkiem. Apotem to już różnie: u mnie zasypuje się grysikiem a
potem rożcieńcza mlekiem i doprawia odrobiną soli i cukru, ma być lekko
gorzkie. Wiem że zasypuję się też kaszką jaglaną, ale nie wiem jak doprawia.
A my jemy z kaszą gryczaną, ale to już rodzinna tradycja.
pozdrawiam
|