Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "asia" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: siemiotka/siemieniotka/konopiotka
Date: Wed, 16 Apr 2003 13:32:54 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 41
Message-ID: <2...@m...hanslik.com.pl>
References: <b7hnjn$s7b$1@atlantis.news.tpi.pl> <b7hqkp$p5j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.hanslik.com.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1050492494 23506 213.17.234.42 (16 Apr 2003 11:28:14
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Apr 2003 11:28:14 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153094
Ukryj nagłówki
Użytkownik "basia" <a...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:b7hqkp$p5j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nieprawda że zawsze pływa w niej cebula.
tak, u nas tez nie pływa cebula. jemy ja z kasza jeczmienna
a przepis podawalam dosc dawno na grupe, przepis taki z ktorego moja mama a
wczesniej babcia robily te zupe przez wieeeele lat. oto on:
"Oto przepis na obiecana wczoraj siemieniotke:
30 dag ziaren konopii dokladnie pluczemy
Wsypujemy do garnka i zalewamy woda. Gotujemy (bez soli) przez ok.30 min.
Ziarna zaczna pekac i bede wyraznie miekkie. Zdejmujemy z ognia i:
nie wylewamy wody ! Zostawiamy ja "na pózniej".
odsaczamy konopie i przystepujemy do sedna sprawy czyli przecierania
ugotowanych konopii przez sitko. Moze istnieja bardziej nowoczesne metody,
ale niestety ich nie znam. Chodzi o to, zeby oddzielic otoczke ziarna od
tego co w srodku. Przecieramy, przelewamy troche woda (ta z gotowania),
przecieramy i znów dodajemy troche wody. Oczywiscie nie wrzucamy wszystkich
ziaren na sitko z jednym razem, musimy miec troche miejsca na manewry lyzka.
Kiedy juz stwierdzimy, ze zostaly na sitku same (prawie) "skorupki",
wyrzucamy je i ladujemy do sitka nastepna porcje konopii. Jesli zabraknie
nam wywaru mozna dodac zwyklej wody.
Konsystencja tego co pozostaje w garnku powinna byc dosc gesta, ale nie jak
smietana, moze jak bardzo rzadkie ciasto na nalesniki. Z 30 dag bedzie
ok.1,5 litra zupy.
No i teraz juz z górki. Trzeba ugotowac to co otrzymalismy (15 min) razem z
przekrojona na pól cebule i lyzka masla. Cebule pózniej wyjmujemy,
przyprawiamy sola i Vegeta. Podaje sie z ugotowana osobno kasza. U mnie w
domu z jeczmienna, najczesciej podgrzewam zupe bardzo mocno, i zalewam nia
zimna kasze.
Siemieniotka ma smak tzw. specyficzny smak, troszke goryczki. Trzeba
spróbowac, zeby stwierdzic czy nam pasuje. Ja przepadam za nia, jest swietna
wlasnie w Swieta, kiedy przeslodzimy sie makowcami, sernikami itp.
Przygotowujemy ja tylko na Wigilie."
Asia
|