Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "bazyli4" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śliwki w occie
Date: Fri, 1 Oct 2004 17:08:15 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: b...@p...onet.pl@host-81-190-53-200.lublin.mm.pl
Message-ID: <cjjrsk$aev$1@news.onet.pl>
References: <cjj0od$ghs$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-53-200.lublin.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1096643284 10719 81.190.53.200 (1 Oct 2004 15:08:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Oct 2004 15:08:04 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217277
Ukryj nagłówki
Użytkownik "m." <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cjj0od$ghs$1@nemesis.news.tpi.pl...
> wiem że już późno troche na taki specjał, ale cóż, wcześniej nie
mogłam
> zrobić. I mam pytanie - wiem że ocet, goździki, cynamon, cukieri że
kilka
> razy zalewać. Tylko nie wiem - zaleję taką gorącą, odstawię na jeden
dzień -
> ale zkręcone czy nie? W ciepłe czy zimne miejsce? I czy po tym
czwartym
> trzecim dniu pasteryzować, czy zalać gorącym, zkaręcić i postawić na
> nakrętce - coby się zamknęło?
Robię najprościej, jak to tylko możliwe.
Śliwki w połówki do dużego słoja. Zalewam octem 2 - 2.5%
Ocet mieszany z wodą z kranu, zimną.
Czekam trzy dni.
Zlewam ocet - przepyszny do duszenia mięs i barszczu.
Sypię cukier - na 5 kilo śliwek tak z półtora kilo - i czekam, aż się
wszystko zsiądzie.
Zawiązuję gęstą szmatką i stawiam na oknie. Trzeci słój dotrwa czasami
do lata.
Uwaga. Czasami po tygodniu na wierzchu zrobi się taka bladoniebieska
skorupa barwników i meszku. Ściągnąć ostrożnie, więcej się nie pojawi.
Przyprawy jak kto woli.
Pozdrawiam
Paweł
|