Data: 2001-11-06 21:24:44
Temat: Re: smalec gesi
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, November 06, 2001 10:05 PM
Subject: Re: smalec gesi
> > Prawie wszystko, co z tradycyjnej kuchni zydowskiej (mam na mysli, te
> > powiedzmy "chasydzka" z przedwojennej Polski) opiera sie na gesim
> smalcu,
> > jesli chodzi o smazenie, daje sie go do ajercwibele - salatki z jajek,
> > wartobki po zydowsku, farfelek, cymesu, ciulentu np.
> Spoko koleżanko, cymes nie zawsze jest na gęsim smalcu [taki w połączeniu
> z ziemniakami i mięsem najczęściej] inne przepisy zalecają po prostu
> użycie masła.
> A ciulent to czulent jak mniemam?
> pozdr. Jerzy
>
No jasne - ale Jola pytala, co mozna - no wiec cymes mozna ;-) a ciuletn to
czulent - miesko, kasza, fasola i te sprawy wstawione do pieca w piatek
przed sabatem.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|