Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof Burmer" <k...@u...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smalec + kluseczki csipetke
Date: Sun, 27 Jan 2002 23:07:27 +0100
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 19
Message-ID: <a31tjs$o4e$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <a2vgu0$lgo$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
<1f6nvfm.ayfx9h1dyzc5cN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179000004.chello.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93698
Ukryj nagłówki
> Co nazywasz "ortodoksyjnym" lub "oryginalnym" gulaszem?
Przejrzalem kilka zrodel - wspomniana Kuchnia Polska mowi o papryce
dodawanej w czasie duszenia. Natomiast w artykule z GW - Magazyn 03.01 2002
piszą o tym aby papryke dodac do tluszczu jeszcze przed dodaniem cebuli i
miesa. Gdzies jeszcze przeczytalem (chyba w Moje Gotowanie) aby w zadnym
przypadku nie dodawac papryki na tluszcz bo sie spali i mieso bedzie
gorzkie.
Przestraszylem sie tej grozby i dodalem papryki duzo pozniej, juz w czasie
duszenia (rozumiem - blad, bo otrzymalem nie wegierski tylko wiedenski).
Dodatkowo w GW doczytalem o kluseczkach CSIPETKE, ktore dodaje sie do prawie
gotowego gulaszu, ja tego nie zrobilem ale widzielem ze kiedys Robert
Maklowicz dodawal do gulaszu (oczywiscie na smalcu) ugniecione maczne
kluseczki. Czy jest to rowniez oryginalny skladnik gulaszu wegierskiego?
Pozdrowka
KB
|