Data: 2003-07-01 07:49:13
Temat: Re: smazony karafiorek ))
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marzena wrote:
> Zakupujemy kalafiorka młodego, myjemy tegoż, kroimy na średniej wielkości
> różyczki i ....
> no właśnie. I smażymy w głębokim tłuszczyku aż końcówki zbrązowieją.
> PRzepis bodajże z obcasów czy też inszej kolorówki.
ja znam podobny przepis od tesciowej (ktory zreszta juz t podawalam kiedys,
moze nawet nie raz).
smazy sie kalafiora na oleju (sporo, ale nie w glebokim tluszczu... bez
przesady), pod koniec soli, ew.delikatnie pieprzy, dolewa oliwy extra
vergine (daje naprawde super aromat!) i jeszcze chwileczke smazy na nieco
mniejszym ogniu.
w ten sposob wychodzi kalafior nieco twardszy, bardziej chrupiacy.
jesli ktos gustuje w bardziej miekkim, to po podsmazeniu powinno sie go
przykryc i poddusic przez jakis czas. ja wole wersje bardziej chrupiaca :)
pycha!
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|