Data: 2002-02-13 16:42:43
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...onet.pl...
> > "> No jasne, bo gesta jest gdy skwasnieje - > Pawel (ciach)
>
> Niekoniecznie.. wystepuje jeszcze cos, co sie nazywa "termizowana" ( bywa
> smietana, bywa twarozek). Zauważcie na pojemniczkach śmietany KESEM tak
pisze,
> i jakkolwiek zawartosc jest gesta, to dla mnie ta smietana nie jest kwasna
i ma
> specyficzna konsystencje. Przyznam sie, że mam swoje ulubione firmy do
kwaśnej
> śmietany, a słodką zawsze kupuje w kartoniku pozdrawiam śmietankowo Qd
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Czy śmietana jest kwaśna, czy słodka generalnie zależy od tego z jakiego
mleka jest zbierana. Śmietana słodka zbierana jest ze słodkiego mleka, które
jest tylko mocno oziębione. Konsystencję ma dość rzadką.
Śmietana zbierana z mleka kwaśnego jest zawsze kwaśna i gęsta.Słodka stojąc
kilka dni też skwaśnieje, chyba że jest specjalnie pasteryzowana. Najlepiej
tak zrobić jak radzi Qd, przetestować parę firm i trzymać się tej która nam
będzie najbardziej odpowiadać.
Pozdrawiam Ramzes-a.
|