Data: 2000-11-16 13:36:05
Temat: Re: sniadanie angielskie
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> wlasnie nie calkiem. a szczegolnie interesuje mnie przepis na owo
"sadzone".
A tu jest problem - moja żona była w Angli kilka razy i sadzone było za
każdymraem inne - to znaczy raz z lekko ściętym żółtkiem a innym razem
obsmażone z obu stron ( w hotelach spec maszyna ) w domciu trzeba sobie
radzić łopatką .
Idealnego przepisu nie ma :( - zbyt wiele czynników ma tu wpływ -
temperatura tłuszczu, rodzaj naczynia, rodzaj tłuszczu, jakość jajek,
długość smażenia, długość "podduszania" itp.
Ja najczęściej robię jajka na szynce z serem.
Na rozgrzanym maśle kładę kilka plastrów szynki ( takiej z tłuszczykiem
obok ), przesmażam z jednej strony, przewracam, mna to wlewam jajka wcześnie
wbite na tależ, jak białko zacznie się ścinać obsypuję wszystko tartym
serem, przykrywam na ok 5,6 minut. I wcinam :)
ostry
|