Data: 2002-03-21 07:43:39
Temat: Re: soczewica
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 19 Mar 2002 14:56:16 +0100, "toporek"
<s...@p...onet.pl> wrote:
>W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
ja robie takie cos:
szklanke soczewicy zielonej namaczam przez pare godzin. odlewam.
nastawiam gar wody, lekko osolonej. jak sie zagotuje, wrzucam
pokrojona w talarki marchwewke (2-3 sztuki) i seler naciowy (1/2
sredniego). jak sa juz miekkawe - dorzucam soczewice. gotuje jakies 10
minut, az bedzie calkiem miekka, calosc odcedzam na sitku. teraz
alapie spora cebule, zabbek czosnku, siekam, smaze na lyzce oleju.
dorzucam drobnych pieczarek ze 20 dag(obranych, pokrojonych w
cwiartki. smaze, az beda zlotawe, dorzucam soczewice z selere i
marchewka, doprawiam sola, pieprzem, sosem worchestershire i ziolami
(tymianek albo prowansalskie najlepsze).podsmazam wszystko razem, az
sie zagrzeje i podaje z salatka z pomidorow i cebulki.
pozdrowienia,
kamila
--
everything tastes better with cat's hair in it.
|