Data: 2007-09-16 15:05:27
Temat: Re: sos do karkowki
Od: J-23 <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 16 Wrz, 11:30, "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> wrote:
> Witam,
>
> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po wyjeciu
> z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej zrobic? Najlepiej
> taki co by i do makaronu pasował.
> Podrzuccie jakis przepisik :)
>
> dziekuje
> M.
>
> --
Makaron papardelle (szerokie tasiemki) ugotowany al dente. Mieso
pokroic w paski 0,5x1,0x5,0 cm (mniej wiecej). Zeszkilc 1 cebule
pokrojona w piora na oliwie. Podlac jakims mocnym rosolem (moze byc z
kostki). Wrzucic garsc suszonych grzybow - wyplukanych krotko w malej
ilosci wody. Poddusic az grzyby beda w miare miekkie (circa 20min.)
Wrzucic mieso. Zaprawic b.dobra smietana 30%. Zredukowac az sos bedzie
gesty. Na koniec wrzucic do sosu papardelle. Podsypac pokrojona natka
pietruszki. Sol. Pieprz. Smacznego! Aha, sos ma jedynie oblepic
marakaron. Bezwzglednie nitki makaronu nie moga plywac w sosie.
J-23
|