Data: 2005-06-09 15:35:37
Temat: Re: sos do spagetti
Od: Kamil Raczynski <r...@r...yupe.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Madzik <m...@o...pl> nakibordził(a):
> zalozylam sie z mama ze zrobie obiad w niedziele wiec postanowilam ze
> bedzie to wlasnie spagetti tylko jak samemu zrobic ten sos?
Najpierw oa oliwie podsmażam na ciemny kolor mieszane mięso mielone
(wieprzowe, wołowe i drobiowe), na osobnej duuużej i głębokiej patelni (a
najlepiej w brytfannie)duszę cebulkę czasami z pieczarkami (a czasami nie
:-) i zawsze dodaję jakieś 4 duże marchewki starkowane na dużych oczkach i
duszę tak pół godzinki, potem do tej brytfanny wrzucam mięso i troszkę
jeszcze podduszam żeby smaki się wymieszały. Dodaję do tego tak ze 4 ząbki
czosnku i zalewam sosem pomidorowym i 1 puszką pomidorów z puszki bez
skórki. I niech sobie dalej gulga (mieszać czasem).Tak od czasu do czasu
próbuję pod kątem marchewki i jak już wg mnie jest Ok to gotowe. Oczywiście
w trakcie dodaję przyprawy (najchętniej vegetę) i co kto tam lubi, zioła
prowansalskie, gałka, oregano itp. Z makaronu robię takie ładne gniazdka,
zalewam sosem i czasem na wierzch daję kleksik gęstej śmietany (ale jak kto
lubi). No i oczywiście na wierzch duuużo parmezanu albo jak nie ma albo nie
lubi to innego startego sera :-))) Czasem jeszcze zapiekam serek na brązowo
i chrupiąco.
(c) by Sławomir Lewandowski
Dobre :o)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
Co to jest spam: http://nospam-pl.net/
|