Data: 2005-06-09 18:19:21
Temat: Re: sos do spagetti
Od: "Kri$" <u...@l...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Madzik" <m...@o...pl> napisal w wiadomosci
news:d89mgc$t4e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> zalozylam sie z mama ze zrobie obiad w niedziele wiec postanowilam ze
> bedzie to wlasnie spagetti tylko jak samemu zrobic ten sos?
Witam, mój przepis (na ok 2-3 osoby) to:
Starta na drobnej tarce marchewka i seler (2 srednie marchewki i maly seler)
Posiekana (nie za drobno) cebula (1 duza lub 2 male)
Rozgrzac patelnie i wrzucic ok 250g miesa mielonego wieprzowo wolowego i
podsmazyc.
W miedzyczasie do garnka wlac rozpuszczona w szklance goracej wody kostke
bulionu wolowego, wrzucic starta marchew i selera, dodac pomidory z puszki
oraz maly pojemniczek przecieru pomidorowego rozcienczonego w szklance
goracej wody.
Dodac podsmazone mieso, na te sama patelnie dolac odrobine oliwy badz oleju
i zeszklic cebule.
Dodac cebule do gara.
Wycisnac 1 lub 2 zabki czosnku (wedle uznania) i dodac lyzke oregano.
Dusic ok 30 - 40 minut dbajac o to by nie odparowac za duzo wody.
Przygotowac makaron spaghetti (polecam Lubella 6 min.) odcedzic, wlozyc do
glebokiego talerza, nalozyc na to sos, posypac tartym parmezanem lub innym
tartym serem (ja tak wlasnie wole) i udekorowac listkiem natki pietruszki.
Podawac z czerwonym wytrawnym winem o temperaturze pokojowej.
Smacznego
Kri$ P
--
**** Usun co zbedne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
|