Data: 2000-10-26 16:38:47
Temat: Re: sos klonowy
Od: "Magdalena W." <z...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Katarzyna Kopiec wrote in message <39f841fc$1@news.vogel.pl>...
>Co to jest? Zawsze czytajac amerykanskie ksiazki strasznie bylam ciekawa z
>jak to smakuje (poza tym, ze jest strasznie slodki).
>Wiesz moze jak sie go robi albo przynajmniej kupuje?
Syrop klonowy, gwoli scislosci. Smakuje... lepko i slodko, chociaz nie az tak
strasznie slodko. Troche ma jakby "drzewnego" posmaku ale moze to tylko iluzja.
Przypomina mi troche plynny miod, i wole go od miodu prawde mowiac.
Kupuje sie w butelkach 250 ml, np. w Carrefourze - w dziale desery itp. bo robi
rowniez za polewe do lodow.
A jak sie go robi? O ile pamietam, wiosna robi sie naciecie "w jodelke" na pniach
klonow (w Kanadzie sa troche inne niz nasze), w dolnym nacieciu tej jodelki wiesza
kubelek do ktorego splywa sok. A potem to sie chyba tylko gotuje celem zageszczenia.
w kazdym razie posiadana przeze mnie butelka nie podaje zadnych dodatkow. Jest to
wynalazek Indian (pardon, Rdzennych Amerykanow) a NIE Jankesow. Indianie madrzy
ludzie byli, tako rzecze moja blada twarz. Howgh.
Pozdrawiam
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
|