Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!feed2.one
main.com!feed1.onemain.com!europa.netcrusader.net!63.209.14.67!newsfeeder.rando
ri.com!news.randori.com!not-for-mail
From: "Pysk" <y...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <39f841fc$1@news.vogel.pl> <3...@n...astercity.net>
Subject: Re: sos klonowy
Lines: 29
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3155.0
Message-ID: <nooL5.45$Vjf6.7602357@news.randori.com>
Organization: Information Highway.com Inc. -- http://www.ihiway.com
Date: Mon, 30 Oct 2000 19:24:46 -0800
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36354
Ukryj nagłówki
dokladnie :))))
Magdalena W. wrote in message <3...@n...astercity.net>...
Katarzyna Kopiec wrote in message <39f841fc$1@news.vogel.pl>...
>Co to jest? Zawsze czytajac amerykanskie ksiazki strasznie bylam ciekawa z
>jak to smakuje (poza tym, ze jest strasznie slodki).
>Wiesz moze jak sie go robi albo przynajmniej kupuje?
Syrop klonowy, gwoli scislosci. Smakuje... lepko i slodko, chociaz nie az
tak strasznie slodko. Troche ma jakby "drzewnego" posmaku ale moze to tylko
iluzja. Przypomina mi troche plynny miod, i wole go od miodu prawde mowiac.
Kupuje sie w butelkach 250 ml, np. w Carrefourze - w dziale desery itp. bo
robi rowniez za polewe do lodow.
A jak sie go robi? O ile pamietam, wiosna robi sie naciecie "w jodelke" na
pniach klonow (w Kanadzie sa troche inne niz nasze), w dolnym nacieciu tej
jodelki wiesza kubelek do ktorego splywa sok. A potem to sie chyba tylko
gotuje celem zageszczenia. w kazdym razie posiadana przeze mnie butelka nie
podaje zadnych dodatkow. Jest to wynalazek Indian (pardon, Rdzennych
Amerykanow) a NIE Jankesow. Indianie madrzy ludzie byli, tako rzecze moja
blada twarz. Howgh.
Pozdrawiam
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
|