Subject: Re: sos roquefort
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Date: Thu, 01 Sep 2005 13:13:42 +0100
Message-ID: <i...@4...com>
References: <df6ef3$1qvj$1@news2.ipartners.pl> <3...@u...de>
<df6oc0$218f$1@news2.ipartners.pl>
Lines: 38
NNTP-Posting-Host: 216.128.74.205
Organization: Home
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.germany.com!news-o
ut.spamkiller.net!spool6-east.superfeed.net!propagator-sterling.newsfeeds.com!n
ews-in.nuthinbutnews.com!alt.athenanews.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
X-Trace: alt.athenanews.com 1125576844 216.128.74.205 (1 Sep 2005 08:14:04 -0400)
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247175
Ukryj nagłówki
On Thu, 1 Sep 2005 13:23:14 +0200, "Pawel"
<p...@n...ld.onet.pl> wrote:
>
>
>> te? nie, bo w Bratys?awie nie by?em, ale ja robi? sos tak:
>> mleko podgrzewam w garnku, do tego drobno rozdrobniony ser (by si?
>> szybciej rozpu?ci?). Proporcje do smaku, ja robi? mniej wi?cej tylko
>> troch? mleka, by ser si? nie spiek?. Jak si? ser rozpu?ci, to doda?
>> troch? s?odkiej ?mietany. Ile, to zale?y od chcianego smaku: im wi?cej
>> ?mietany, tym ?agodniejszy sos. Mo?na jeszcze ochrzci? ?mietankowym
>> serem topionym, jak jest za p?ynne. Ja na ogó? daj? ten ser. Jak rodziny
>> nie ma (bo nie lubi?), to dodaj? do tego troch? Calvadosa. Sos gotowy.
>>
>wielkie dzieki za przepis ale czy jestes w stanie podac gramature
>skladnikow? Mniej wiecej ile sera potrzebujesz na przygotowanie sosu dla
>rodziny?
>
>Pozdrawiam,
>
>Pawel
>
Ja zauwazylam, ze im mniejsza ilosc sera tym smaczniejszy,
delikatniejszy sos...im wiecej TEGO sera tym bardziej sos
przytlacza cokolwiek z czym jest wymieszany, co polewa.
W jednaej takiej ksiazce widzaialm zalecenia, zeby podgrzac
smietane (ale ja robie jak Waldek - mlkeko i potem smietana -
mleko delikatnie lagodzi sile sera, smietana potem sos zaokragla
:P ) - i dodaje pokruszony ser i mieszam i probuje az dochodze do
odpowiedniego smaku...jak calosc czegos potrzebuje, dosypuje
troche lagodnego cheddara........no bo on pasuje do wszystkiego
:)))
zacznij od szklanki mleka
Pierz, serojad
K.T. - starannie opakowana
|