Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos roquefort Re: sos roquefort

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: sos roquefort

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos roquefort
Date: Thu, 01 Sep 2005 16:56:07 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 22
Message-ID: <3...@u...de>
References: <df6ef3$1qvj$1@news2.ipartners.pl> <3...@u...de>
<df6obh$pu8$1@inews.gazeta.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de gPn/W/Si0CDzkSaJ5DTqbAPjtO806PVUZU3bwPlRHWMf/HoHzmQCU0
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <df6obh$pu8$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247196
Ukryj nagłówki

lygi wrote:
>>też nie, bo w Bratysławie nie byłem, ale ja robię sos tak:
>>mleko podgrzewam w garnku, do tego drobno rozdrobniony ser (by się
>>szybciej rozpuścił). Proporcje do smaku, ja robię mniej więcej tylko
>>trochę mleka, by ser się nie spiekł. Jak się ser rozpuści, to dodać
>>trochę słodkiej śmietany. Ile, to zależy od chcianego smaku: im więcej
>>śmietany, tym łagodniejszy sos. Można jeszcze ochrzcić śmietankowym
>>serem topionym, jak jest za płynne. Ja na ogół daję ten ser. Jak rodziny
>>nie ma (bo nie lubią), to dodaję do tego trochę Calvadosa. Sos gotowy.
>
>
>
> ok wiec liczac na 4 osobowa porcje ile wagowo takiego sera ( mniej wiecej
> trzeba ) ??

ja kupuję jakieś 100g, ale jak Krysia pisała, pakuję tyle, by smakowało.
Dużo roqueforta zabija smak reszty. Dlatego mam zawsze pod łapą serek
topiony by w przypadku jak mi się za dużo pleśniaka wsypie trochę sos
ochrzcić i złagodzić. Wychodzi mniej więcej pół litra sosu, może trochę
więcej. Proporcje mleka/śmietany też na oko i język.

Waldek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem