Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed.wirehub.nl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-
online.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos serowy-nareszcie zrobilam
Date: Fri, 30 Nov 2001 10:35:23 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 26
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9u5ti5$37l$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<9u600q$h7s$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<9u62ig$33l$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<i...@4...com>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1007112760 6982060 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84796
Ukryj nagłówki
> plesniowe sa bardzo mocne w smaku i jak go za duzo, to potrawa
> zmienia calkowicie charakter...przekonalam sie ot ym, jak
> najpierw jadlam w trattorii dla tubylcow makaron z prostym sosem
> z serkiem niebieskim (NIKT w knajpie nie mowil po innemu jak no
> wlosku, a cala rodzina byla przyklejona do TV - 1995 czy 4 -
> Roberto Baggio wyglupil sie na oczach rodakow w pilce
> noznej...romawialam z rodzina knajpiana na zasadzie lapania sie
> za glowe, cmokania i krzyczenia - ROBERTO BAGGIO!!! zjednalam ich
> sobie i gawedzilismy nadal..stad wnioskuje ze zarcie bylo
> autentyczne a nie od turystow)
Roberto Fromaggio, też go znam, choć nie osobiście.
> a potem usilowalam odtorzyc sos w domu...tamten byl lekutki z
> posmaczkiem dolcelatte a moj byl siekierowaty...matematyczna
> metoda kolejnych przyblizen doszlam do sosu podobnego - zasmazka,
> smietana, zolty ser (w mojej wersji ...jednak cheddar) i
> odorbinka plesniowego...podgrzac, das serom spokojnie sie
> rozpuscic i prego!
my (znaczy na ogół moja żona, choć ja też) robimy sose serowy z serka
topionego nawinie (ale takiego bez jakieś wkładki szynkowej itp), mleka
i jakiegoś pleśniowego, na ogół gorgonzoli, bo rockefort (z dokł. do
pisowni) jest dla 3/4 rodziny za bardzo spleśniały ;-)
Waldek
|