Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.
pl!uw.edu.pl!mimuw.edu.pl!not-for-mail
From: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos slodko-kwasny
Date: 11 Oct 2000 10:58:06 GMT
Organization: MIM UW
Lines: 30
Message-ID: <8s1h3u$rg1$1@duch.mimuw.edu.pl>
References: <8rp7or$8fo$1@news.tpi.pl> <8rrjad$ff3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: zodiac.mimuw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: duch.mimuw.edu.pl 971261886 28161 10.1.1.1 (11 Oct 2000 10:58:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...mimuw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 11 Oct 2000 10:58:06 GMT
User-Agent: tin/1.5.6-20000803 ("Dust") (UNIX) (Linux/2.2.17 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35317
Ukryj nagłówki
M.W. <t...@f...onet.pl> wstukal(a) pracowicie:
>>Czy wie ktos jak zrobic sos slodko-kwasny (przezroczysto-pomaranczowy) taki
>>jaki jest w budach z jedzeniem azjatyckim?
>>Jezeli tak to prosze o info
> Z moich badan organoleptycznych wynika ze jest to konstrukcja na bazie
> krochmalu - albo kisielu a kolor to chyba zawdziecza marchwi
Marchwi, papryce, ja dodaję też pietruszki (krajane w paluszki), jadłem takiż
z zieloną fasolką szparagową, w ogóle całą pokrojoną na drobne kawałki
włoszczyznę, paprykę, trochę cebulki, czosnku, imbir, ocet (ja
wypróbowałem z b. dobrym skutkiem jabłkowy), generalnie dobrze, jeśli
warzywa zrobi się jeszcze chrupkie - tzn. krótko przysmażyć na mocno
rozgrzanym oleju, a potem troszkę poddusić dolawszy wody, zagęścić
odrobiną mąki ziemniaczanej, można dodać czegoś ostrego - białego
pieprzu to nawet należy, Anetek polecał sambal oelek, co bardzo zacne
jest. Oczywiście cukrzyć i solić, cukrzyć mniej więcej tyle, co occić.
Sos robi się bezmięsnie, ale jak ktoś chce z mięsem, to najpierw mięso,
potem resztę. Najlepiej kurczaka, bo wystarczy go podsmażyć - woła
trzeba już dłużej poddusić, jak mi się wydaje, a jarzynom to nie robi
najlepiej. Z innych wariacji na temat - oczywiście pomidory, brukselka,
jakieś owocki (liczi? może śliwki, jabłka, coś kwaśnego), może banany
(?), generalnie cokolwiek fantazja przyniesie, a mieści się w określeniu
'słodko-kwaśny'. Aha, oczywiście brzoskwinie i morele.
Antek Goldstein
--
___/___ : I Cofam swoje uprzedzenie do Łukasza Grochala I
< 102 >======= I co on na pewno ma w dupie, ale ja mam to I
/o----d-----b---o\ : I w dupie. I
\8oooooooooooo8/ : I____________________________________________(El Ojo)_I
|