Data: 2005-06-01 06:32:52
Temat: Re: sos smietanowy???
Od: "zf71" <z...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sos śmietanowo - serowy
40 dag zielonych tagliatelli (oczywiście makaron może być inny - penne jak
najbardziej)
6 dag gorgonzoli (może być inny ser tego typu - polski lazur?)
15 dag ricotty
2 łyżki startego parmezanu
2/3 szklanki śmietany kremówki
grubo mielony pieprz, sól
Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać drobno pokrojony ser pleśniowy,
ricottę i parmezan.
Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż sery się roztopią i utworzą
jednolitą gładką masę, nie dopuszczając do zagotowania.
Wymieszać z makaronem.
Można też dodać nieco dobrej szynki (razem z serami do rozpuszczenia) -
wychodzi wtedy wspaniały aromatyczny sos śmietanowo-serowy z posmakiem
szynki
Smacznego
Zosia
|