Data: 2002-03-27 15:54:56
Temat: Re: sos tatarski
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7sm04$o4m$...@n...tpi.pl...
> zamarzył mi się taki sos bez konserwantów i niewiadomych
> składników
> powiedzcie jak i co...
> pozdr.Alex
>
bez konserwantów? to byś chyba musiał na samorobnym domowym majonezie, mi by
się nie chciało. Ja robię taki sos, ale on jest raczej pseudo tatarski, ale
jako ciekawostka może przeczytasz, a jak nie Ty, to może ktoś inny
skorzysta.:
200 ml majonezu
150 ml śmietany 18%
czubata łyżka kaparów
2 ogórki konserwowe
garść marynowanych pieczarek
sól, pieprz
Ogórki, grzybki i kapary drobno pokroić, dokładnie wymieszać z majonezem i
śmietaną. Wszystko przyprawić do smaku.
Nie ma nic prostszego jak domowy sos tatarski. Jest świetny szczególnie do
potraw w galarecie. I moja rada - nie rezygnujcie z kaparów jako składnika
tego sosu. Nadają mu specyficzny, lekko kwaśny smak. Pycha.
Ilość pokrojonych grzybków, ogórków i kaparów można oczywiście dowolnie
zmieniać, zależnie od indywidualnego smaku, podobnie jak stosunek śmietany
do majonezu.
wklejone zywcem z mojej strony
Pozdrawiam
Wkn
hehe, właśnie mi słoneczko zagląda do okna :)
|