Data: 2001-10-15 11:24:33
Temat: Re: spagetii
Od: "Lilly was here" <M...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> och, drog jest wiele. najpierw musisz wybrac dobry makaron (zaatakuj
> wloskie, najlepiej imo agnesi) i dobrze go ugotowac - ma byc al dente,
czyli
> lekko twardy. Gotuj w duzej ilosci wody (100gr makaronu = 1 litr) dobrze
> osolonej (ma byc jak morze srodziemne :)
czyli 1 łyżeczka ( czubata ) soli na litr wody.
Ja woda zacznie wrzecz wkładamy makaron, zamieszywamy i gotujemy połowę
czasu z opakowania - potem smkujemy co minutę czy już nam odpowiada.
Odcedzamy i wrzucamy do gara z sosem i np. klopsikami cielęcymi lub innymi
cudami. Podajemy w garze na stół ( lub przewalamy do ładnej misy ) z
odpowiednim sztućcem do nakładania sphagetti. Obok w miseczce tarty parmezan
do posypania a na innym talerzu pyszne pieczywko z masłem czosnkowym.
Jeśli mamy zamiar odsmażać później ( np. spaghetti carbonara ) trzeba
niestety przepłukać zimną wodą bo inaczej sklei się.
--
ostry
|