Data: 2001-10-15 09:57:36
Temat: Odp: spagetii
Od: "sheenaz" <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja mam swoj od lat sprawdzony i udoskonalony przepis. Moze nie jest to
typowe spagetti, ale podaje. poporsotu niebo w gebie.
Spagetti megusiowe
Sos:
3 lyzki oliwy
3 lyzki maki
2 lyzki bulionu drobiowego (ja uzywam takiego w sloiczku MiroMark)
1 mala puszka koncentratu pomidorowego
2 lyzki gestej smietany (uzywam 22% Szefa Kuchni)
1 lyzeczka soku z cytryny
bazylia
majeranek
pieprz bialy
i inne przyprawy, zalezy co kto lubi.
Makaron: ja nie lubie al dente, i zazwsze gotuje tak jak kaza na opakowaniu
czyli 8 minut.
Miesko:
3-4 plastry boczku (chudego)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac make i podsmazyc na zloto-brazowy kolor.
Nastepnie w garnczku zalac bulion wrzaca woda, ok 1/2 litra. Wymieszać i
dolać do podsmazonej mąki na patelni. wlewać powoli ciagle mieszajac, az
znikna grudki. dalej dodac koncentrat, ok 2/3 puszczeczki, wymieszac, dodac
przyprawy, smietane i sok z cytryny. na koncu dorzucic pociete w paseczki i
podsmazone miesko (boczek).
Smacznego.
magia
--
"she's all I've ever needed.."
|