Data: 2001-10-14 21:16:43
Temat: Re: spagetii
Od: "Vefour" <h...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
och, drog jest wiele. najpierw musisz wybrac dobry makaron (zaatakuj
wloskie, najlepiej imo agnesi) i dobrze go ugotowac - ma byc al dente, czyli
lekko twardy. Gotuj w duzej ilosci wody (100gr makaronu = 1 litr) dobrze
osolonej (ma byc jak morze srodziemne :)
to podstawa (bynajmniej nie banalna). Reszta to Tworczosc - np. swietna
oliwa (taka topowa, co to pysk urywa) zmieszana zezmiazdzonym czosnkiem - na
makaron, na to swiezy parmezan (ja lubie starty na duzych oczkach). Albo
zamiast czosnku pocieta ostra papryczka czerwona (albo taki proszek z tej
papryki, mozna czasami kupic). Moze byc carbonara - dwa zoltka mieszasz ze
smietana (chyba ze szklanke, robie na oko - ja preferuje 30%) do tego pieprz
i parmezan (ile lubisz). Bekon lub boczek (lub pancette jakzes szczesliwa)
na patelnie /boczek mozesz wczesniej zblanszowac, czyt: przez kilka sekund
we wrzatku, przemyc ziman woda i wysuszyc). Jak upieczone :) na to makaron,
zdejmujesz z ognia, sos jajeczny, i swiezy parmezan na wierzch. Mozna sos
bolognski, ale to juz odsylam na strony, bo nie zdaze napisac .....
papap
V.
Użytkownik Ania <a...@c...mine.nu> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9qcr84$49i$...@n...tpi.pl...
> jak zrobic dobre spagetii?
> ania
>
>
|