Data: 2004-02-26 10:24:40
Temat: Re: sponiewierany miód
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Miód (jakiś przykładowy, bo miód miodowi nie równy) zawiera ponad 20
> biopierwiastków, naturalne inhibitory, aminokwasy, enzymy, witaminy,
żelazo,
> ciała odpornościowe, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne,
wspomaga
> gojenie się ran, działa odtruwająco, wzmaga odporność.
a jaki jest bilans zysków i strat wynikający ze spozywania miodu??????
>
> Prawdziwy mód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, pszczoły są na nie
> bardzo wrażliwe - zanieczyszczenie miodu wywołało by po prostu ich
> wyzdychanie.
w tym celu podaje się pszczołom antybiotyki które uodparniaja je na
zanieczyszczenia
>
> Obecnie naukowcy między innymi w miodzie widza substancje mogące zastąpić
> antybiotyki, oraz prowadzi się badania nad stosowaniem go do leków
> przyśpieszających gojenie się ran.
> Miód wchodzi w skład kosmetyków.
to jest pl.misc.dieta o lekach i kosmetykach na medycynie i urodzie :)
>
> Miód nie powoduje wypłukiwania z organizmu pierwiastków, w przeciwieństwie
> do cukru rafinowanego.
tylko czy jest potrzeba spozywania miodu ?
>
> Porównywanie naturalnego miodu do cukru oczyszczonego tylko dla tego że
> zawiera węglowodany, to jak kupienie malucha i opowiadanie że się
samochód
> nabyło.
jesli ktos nie potrafi jezdzic to nie pojedzie i maluchem i mercem
>
>
> Jednocześnie, chciałabym zaznaczyć, że nigdzie nie zaprzeczam, że miód nie
> jest słodki i tuczący.
> Jedynie zaznaczam oczywiste IMHO różnice pomiędzy naturalną substancją
> bardzo czynną biologicznie produkowana przez pszczoły na pokarm do
> wykarmienia młodych i przezimowania a sztucznym tworem jakim jest cukier
> rafinowany, pozbawiony wszystkiego poza wartością kaloryczną.
a ja i tak jadam miód :)
|