Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sposob pieczenia
Date: Tue, 15 Mar 2005 15:15:11 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 35
Message-ID: <14ytk1svq508y$.dlg@czarodziejka.net>
References: <d16nfg$hsd$2@pippin.nask.net.pl> <15yt5s4fplpw8$.dlg@czarodziejka.net>
<d16oi5$j53$1@pippin.nask.net.pl> <h564vf6srb1d$.dlg@czarodziejka.net>
<d16qcn$k72$1@pippin.nask.net.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 1110896140 24564 62.21.46.162 (15 Mar 2005 14:15:40
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Mar 2005 14:15:40 +0000 (UTC)
X-Beer: Czarna Fortuna
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.11.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234934
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 15 Mar 2005 15:11:43 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Jerzy Kozłowski*,
w wiadomości news:<news:d16qcn$k72$1@pippin.nask.net.pl> zawarł, co
następuje:
>> waldek piekł. i dokładnie opisał. nie rozumiem, czego Ci więcej trzeba :)
>>
> Masz racje niedoczytalem, choc nie znalazlem ostatecznego stwierdzenia
> pt bylo:a)pyszne b) do d.....
było, w części 6 czy 7 tej relacji
że smaczne, soczyste i nawet żona dokładkę wzięła
>>>a i drugie pytanie dotyczy ew "zyjatek" w miesie kontra niska temperatura...
>> niestety ewentualne żyjątka nadal mają swoje przetrwalniki, to na pewno
>> reszta pewnie zdycha, no chyba, że Ci na mięsie żyje T. aquaticus :)
> hm ladnie sie nazywa ciekaw jestem co to...
Thermus aquaticus, jedna z ulubionych bakterii biologów molekularnych, bo
można z niej izolować termostabilne polimerazy DNA.
> a czy piekac w temp 150 200 st C mamy gwarancje zabicia robali i
> przetrwalnikow?
mikrobiologii kuchennej nas nie uczyli za dobrze - jedynie, że przetrwalniki
usuwa się przez tyndalizację, ale to w przypadku przechowywania, nie pomogę
więc za wiele
jednakże patrząc na przypadek mleka, które jest sterylne po UHT (a to jest
160 stopni) to pieczenie w wyższej temperaturze powinno dać pożądany efekt
zostaje jeszcze pytanie, na ile zabójcze jest nasze mięso i na to pytanie
mogę Ci dać odpowiedź, jako miłośniczka surowizny - żyję, więc chyba nie aż
tak
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|