Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: steki z tuńczyka
Date: Sat, 3 Apr 2004 21:24:37 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <c4n2vr$ood$1@news.onet.pl>
References: <c4n09c$h4i$1@news.onet.pl>
<h_Dbc.21502$jVF.10613@news04.bloor.is.net.cable.rogers.com>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1081020219 25357 213.25.123.147 (3 Apr 2004 19:23:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Apr 2004 19:23:39 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197061
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Zbigniew Pieciul" <M...@S...zeta-media.com> napisal w
wiadomosci
news:h_Dbc.21502$jVF.10613@news04.bloor.is.net.cable
.rogers.com...
>
> Jesli tunczyk rzeczywiscie b.swiezy, to - surowy! - nadaje sie przede
> wszystkim do klasycznego sushi.
Do robienia sushi w domu jeszcze nie doroslam...
> Albo wlasnie tak, jak zrobilas, stek, z odrobina ziol, pieprzem itd na
> patelni, lub - jesli sie potrafi to zrobic zgrabnie! - na grillu, ledwie
> zlapany, rozowawy w srodku.
Na grilla jeszcze niestety za zimno.
> Jadlem taki stek kiedys w restauracji, maly kawaleczek; byl wspanialy, a
> podano go (ku mojemu najpierw zdziwieniu a potem, po skosztowaniu,
> wielkim zadowoleniu!) z czerwona kapusta, ciepla, o kwasno-slodkawym
> wydzwieku.
A to ciekawostka. Ale to faktycznie moglo pasowac.
> Cena, jaka zaplacilas, wydaje sie astronomiczna, ale to nigdzie nie jest
> tanie. Nie wiem, ile kosztuje w Europie, natomiast w Toronto widzialem
> "sushi quality" steki tunczyka po 19.90 dol. kanad. za funt, co by w
> przyblizeniu wychodzilo na PLN 120 / kg.
E... to znaczy, ze ja tanio kupilam :-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|