Data: 2005-05-14 11:04:55
Temat: Re: sucha pieczeń
Od: tomasoburkaso <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik medea napisał:
> Powiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Dla
> mnie to się plasuje gdzieś w okolicach szczytu kulinarnej sztuki. Nie
> skutkują w moim wykonaniu metody typu obsmażyc mięso najpierw na patelni
> ani pieczenie w folii, podlewanie wodą itd. Wciąż wychodzi suche na wiór
> mięcho, które trudno pogryźć :-(. Zrażona tym zwykle piękne kawałki
> szynki marnuję na jakieś gulasze, czy coś a'la strogonoff. A zdarza mi
> się jadać wspaniałe pieczenie z szynki w wykonaniu innych osób. Jak to
> się robi, powiedzcie, bo wpadnę w kompleksy ;-).
Niełatwo. Obsmażyc, rękaw, itepeitede. Ale najważniejsze to dac jej
szansę nieodparowac. Piec tak któtko jak to tylko możliwe. Tak 1h +/- 10
min. Powinno wystarczyc przy 180. Szynka kapryśna jest w pieczeniu
bardzo bardzo, ale da radę. Może spróbuj upiec w soli przy tych
parametrach to szynka powinna miec 1,2 1,5 kg.
Tomaso
|