Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.ebone.net!news1.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newscon02.news
.prodigy.com!newsmst01.news.prodigy.com!prodigy.com!postmaster.news.prodigy.com
!newssvr21.news.prodigy.com.POSTED!not-for-mail
From: "Art(Gruby)" <j...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sushi
Message-ID: <a...@4...com>
References: <a1eee8$2v8$1@pippin.warman.nask.pl> <a...@K...Brywczynski>
<a1eh5c$44g$1@pippin.warman.nask.pl>
<b...@4...com>
<d...@4...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 42
NNTP-Posting-Host: 64.160.79.138
X-Complaints-To: a...@p...net
X-Trace: newssvr21.news.prodigy.com 1010687072 ST000 64.160.79.138 (Thu, 10 Jan 2002
13:24:32 EST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jan 2002 13:24:32 EST
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
X-UserInfo1: [[PGG[OEVBRS@^LYMRKNOPDA[X_LPO@FWY^D]\YIJYWZUYICD^RAQBKZQTZTX\_I[^G_KGFN
ON[ZOE_AZNVO^\XGGNTCIRPIJH[@RQKBXLRZ@CD^HKANYVW@RLGEZEJN@\_WZJBNZYYKVIOR
]T]MNMG_Z[YVWSCH_Q[GPC_A@CARQVXDSDA^M]@DRVUM@RBM
Date: Thu, 10 Jan 2002 18:24:32 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91219
Ukryj nagłówki
On Tue, 08 Jan 2002 21:04:06 GMT, "Art(Gruby)" <j...@p...net>
wrote:
Ciach
>Wrzuce pare przepisow po powrocie do domu... jak nie zasne po nozkach
>w galarecie...;-)))))
>Art(Gruby).
Nie zasnalem.... ;-)
Najwaznieszy jest ryz - ksiazki napisano jak go gotowac , jak dlugo
plukac itp. Magda Bassett w wiadomosci "Sushi/bardzo dlugi post, ale
krocej sie nie da "bardzo ladnie to opisala i ja sie nie bede
powtarzal...;-). Jedna rzecz jest wazna - ryz po wyplukaniu powinien
polezec w wodzie ok 1 godziny zanim zaczniemy gotowanie oraz nigdy nie
odkrywamy ryzu podczas gotowania.Pozniej wszystko zalezy od skladnikow
i inwencji kucharza.Mozna robic nigiri sushi - galka ryzu z ryba ,
krewetka ,warzywem polozonym na wierzchu (wariacja jest galka ryzu
owinieta dookola plastrem nori wysokosci 2x wiekszej niz wysokosc ryzu
i wupelniona ikra czu inna substancja niezbyt stala); futomaki - ryz z
dodatkami zrolowany w plat nori - rolki moga byc roznej srednicy i
ksztaltu - moga byc podawane w calosci lub ciete na 'talarki' -
odmiana sa rolki z ryzem na zewnatrz ; chirashi sushi - ryz w miseczce
z ryba lub warzywkami polozonymi na wierzchu.
Przygotowanie dwoch pierwszych typow wymaga nieco wprawy w "recach"
ale to jest dobra zabawa i warto pocwiczyc (moja pierwsza California
roll wygladala jak glista przejechana przez ciezarowke).Warto
posiedziec w suhi bar i popatrzec jak oni to robia. Wiekszosc
'kucharzy' bedzie dumna i blada demonstrujac swoje umiejetnosci -nie
zdazylo mi sie uslyszec odmowy w moim 10 letnim doswiadczeniu z nimi.
Wazna rzecza jest noz - powinien byc ostry jak zyletka - doslownie-
kawalki ryby wygladajace jakby je granat rozerwal nie sa zbyt
apetyczne.
Ryba jezeli surowa nie moze pachniec "ryba" - brak zapachu lub lekka
won swiezego ogorka - to dobry znak.
CDN - raca wzywa ...wrrrrrr... ;-))))
Art (Gruby)
"All quiet on the western front"
|