Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: Zakarm <t...@s...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sushi - skladniki
Date: Mon, 11 Apr 2011 22:46:24 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <invpau$m1t$1@news.onet.pl>
References: <a...@k...googlegroups.com>
<5...@d...googlegroups.com>
<intc4i$frj$1@news.onet.pl>
<1...@n...googlegroups.com>
<inv2iu$kes$1@news.onet.pl> <invlp6$1cl2$1@newsread.aster.pl>
Reply-To: t...@s...com
NNTP-Posting-Host: 212.109.147.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1302554782 22589 212.109.147.62 (11 Apr 2011 20:46:22 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Apr 2011 20:46:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303
Thunderbird/3.1.9
In-Reply-To: <invlp6$1cl2$1@newsread.aster.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335702
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-04-11 21:45, JerzyN pisze:
> W dniu 2011-04-11 16:18, Zakarm pisze:
>> W dniu 2011-04-11 06:35, Olleo pisze:
>>>> Z racji tego ze bylem w azji obawiam sie ze nie kupisz u nas nigdzie
>>>> swiezego wasabi, ryby i normalnego ryzu . To co robisz to namiastka
>>>> suszi jak mawiaja niemcy erzatz.
>>>> ktos sie juz podniecal na tej grupie kawiorem za 20zl ktory nigdy kolo
>>>> kawioru nie lezal tak jest z tym sushi ktorym sie delektujesz.
>>>
>>> O wasabi, to wiem, ze u nas jest tylko chrzanowa podpucha, choc
>>> wolalbym podpuche bez szkodliwych barwnikow. Ale czemu reszta mialaby
>>> byc tylko namiastka?
>>> --
>>> Olleo
>>
>> Sushi w oryginale to ryz okreslonego gatunku to akurat kupisz u nas +
>> surowe swieze owoce morza ktorych u nas nie kupisz. O tunczyku z ktorego
>> robia Sushi mozesz w polsce zapomniec. Pewnie malo ktory polak odrozni w
>> smaku siwerze rybsko od rozmrozonego ale dla japonczyka roznica jest
>> kolosolna.
>>
>
> Te twoje "swierze rybska" w Japonii są mrożone do -68*C a potem po
> rozmrożeniu robią za świeżego tuńczyka do sushi.
> ;-)
>
Byles widzieles ? Mrozone sa tylko tunczyki i to te tansze. Te
najdrozsze sa porcjowane na miejscu i swieze serwowane w najdrozszych
knajpach. Moze palikota i kumpli stac na takie danie ale nie
przecietnego polaka. Bylem i widzilem idziesz do knajpy wybierasz i
jesz. Suszi z blekitnopletnewo nie jadlem bo cena kosmos.
|