Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.bmj.net.
pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: suszona kielbasa
Date: Fri, 4 Nov 2005 19:33:28 +0100
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 58
Message-ID: <dkg94e$8q1$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <dkcsut$3fc$1@nemesis.news.tpi.pl> <dkd1c3$lh4$1@polsl.gliwice.pl>
<dkd41a$rhk$1@nemesis.news.tpi.pl> <dkf22o$8uo$1@polsl.gliwice.pl>
<4...@g...pl> <dkf4j8$9r9$1@polsl.gliwice.pl>
<dkg35a$6an$1@news.lublin.pl> <dkg4kg$3mn$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<dkg661$9s7$1@news.lublin.pl> <dkg6v2$6j8$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<dkg85d$9s7$2@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1131128782 9025 84.205.178.230 (4 Nov 2005 18:26:22 GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Nov 2005 18:26:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0544-8, 2005-11-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251963
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:dkg85d$9s7$2@news.lublin.pl...
> Kondziorek <k...@o...bmj.net.pl> wrote:
>
>
> > No dobrze kupiles oryginaly
> > Ale powtorze malo jest podrobek?
> > Dobrze kupiles szynke wyprodukowana w Parmie (nie spytam skad pewnosc
bo
> > skoro mowisz to chyba wiesz)
> > I Chorizo wyprodukowane w Hiszpanii (patrz wyzej)
> > Powiem tylko jedno Kupisz np telewizor z napisem made In Japan...
> > skad pewnosc ze on jest wyprodukowany w Japonii?
>
> Stąd, że telewizora nie mam w zwyczaju kupować na targu u naszych braci
zza
> wschodniej granicy.
>
> > znikad
> > Z nalepki li tylko
> > Wierzysz wszyskiemu co napisane?
> > Bo ja nie
>
> W każdym razie bardziej wierzę w napis na nalepce na moim telewizorze,
niż w
> różne rzeczy przeczytane na Usenecie. ;)
>
> > I przyznaje sie uczciwie ze bladze czasem ale w przypadku ulepszaczy
jestem
> > pewiem ze norma nakazuje ich uzywanie
>
> Ale może jednak nie zawsze?
>
> > A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture od
> > wiekow taka sama
> > Tak jak i chorizo.
>
> No to mamy dwie możliwości: albo norma nie wymusza dodatków we
wszystkich
> przypadkach, albo nakazuje dodawanie takiej ilości 'ulepszaczy', jaka i
tak
> się znajdowała w tradycyjnie produkowanych wędlinach. Ani jedno ani drugie
mi
> specjalnie nie przeszkadza. Chcę sobie kupić coś bez ulepszaczy - proszę
> bardzo. Chcę sobie kupić parówki z zawartością mięsa 5% - też nie ma
sprawy.
> Wolność wyboru.
>
> A wracając do tego mitycznego unijnego przepisu - miło by było, gdybyś
jednak
> miał jakieś większe wsparcie, niż rozmowa z rzeźnikiem.
>
> Pedro.
No coz jesli rzeznik znajacy sie na rzeczy nie jest dla Ciebie wiarygodnym
zrodlem informacji...
Ja w tym momencie EOT definitywnie
|