Data: 2008-09-28 14:58:12
Temat: Re: suszone pestki z dyni - errata - Lemonko help
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "pwz" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:op.uh1vv9h47y6cq0@pwz-bolkowska.home.aster.pl..
.
> Witam!
>
> Wysuszyłem pestki z dyni wedle przepisu Lemonki. 60st.C, potem
> zmniejszyłem temperaturę. Obecnie pestki mają twarde skorupki, niby
łatwo
> się je łupie, ale właśnie trzeba łupać, a nie "obierać" tak jak
kupowane w
> sklepie. Co zrobiłem źle? Przepiekłem (temperatura pewna, być może
zbyt
> długo je poddawałem obróbce), czy może jeszcze
niedopiekłem/niedosuszyłem
> pestek?
Wysuszyłeś. Aby zmiękczyć skorupki zawiń je na jakieś 20 minut w
wilgotną ściereczkę. Będą zdatne do użycia po kilku godzinach i przez
około 2 dni. Uprzedzam - takie nawilżone nie nadają się do dłuższego
przechowywania.
|