Data: 2002-03-13 18:57:54
Temat: Re: swiateczne pyszne jedzonko
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...onet.pl...
Prosze o troche cierpliwosci, najpozniej jutro wklepie co trzeba. Sledzie i
ziemniaki moge od razu.
Marynata do sledzi:
W rondlu zagotowac na kg sledzi matjesow solonych: 2 l wody, 2 rozkrojone
cebule, 2 lyzki cukru, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 20
ziaren pieprzu czarnego, 5 gozdzikow, maly kawalek imbiru albo pol lyzeczki
sproszkowanego. Wystudzic. Wlac ocet - tu preferuje spirytusowy, ilosc taka
by marynata byla lekko kwasna. Do zinmej marynaty wlozyc oczyszczone sledzie
i moczyc trzy dni w chlodnym miejscu (oslonietym od kotow). Sledzie
odsaczyc, lekko skropic oliwa, posiekac cebule, sparzyc ja na sicie i
posypac sledzie.
Ziemniaki:
Obrac male ziemniaki, jezeli sa duze to pokroic tak by byly kawalki jednej
wielkosci. obtoczyc w mace zmieszanej z kminkiem. Piec na papierze do
wypiekow w piekarniku 180st.C. az beda miekkie w srodku a na zewnatrz
pokryte zlotawa skorka. Jesc ze swiezym maslem posypujac sola, zagryzajac
sledziem.
Agata Solon, naturalna
|