Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!
not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: świąteczne wypieki
Date: Fri, 29 Mar 2002 10:46:42 +0100
Organization: lubman
Lines: 40
Message-ID: <a81di5$lrh$1@news.lublin.pl>
References: <a7umnc$bi9$1@news.tpi.pl> <a7utdb$4c6$1@news.lublin.pl>
<a81b3r$q44$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1017395590 22385 195.117.192.115 (29 Mar 2002 09:53:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Mar 2002 09:53:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102308
Ukryj nagłówki
Użytkownik MJ <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> A może tak poproszę o przepisik??Wiem z autopsji iż Twoje ciasta zazwyczaj
> sie udają i sprawdzają smakowo.
Z autopsji? ;-) Niech Ci bedzie, czuje sie doceniona :)))
Przepis na ciasto kremowka kokosowa byl podawany juz wczesniej na grupie
przez Dorunie, a ja tylko go zrobilam i zachwycilam sie tym wypiekiem, wiec
dlatego zrobie go ponownie na swieta.
Aby nie szukac dlug,o zacytuje tu przepis Doruni:
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść i rozłożyć na blaszce.
Masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Ciepły rozłożyć na cieście.
Masa kokosowa:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
200g wiórków kokosowych
1/2 kostki margaryny
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać cukier, 2
żółtka, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać wszystko do masy dodać
rozpuszczoną margarynę. Na masę budyniową wyłożyć kokosową i wstawić do
piecyka nagrzanego do 180 stopni C, piec około 50 min.
Odchudzać z tym to się nie da, ale naprawdę jest pycha i w sumie nie zbyt
drogie, a wyjść powinno każdemu, no bo co się może nie udać w taki cieście
(choć ja czasem budyń przypalam:-))).
Koniec cytatu...
Pozdrawiam
Lilla
|