Data: 2002-04-02 07:10:37
Temat: Re: świąteczne wypieki
Od: "Zuzka" <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
swietna , wsrod probujacych moje wypieki wzbudzila zachwyt smakiem i
pomyslem , tylko moj polowek byl troche niezadowolony, bo nie lubi wiorkow
:(, ale on sie zajadal pania walewska i wyjadal mi krem karpatkowy z
kremowki ;).
Agata
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:a81di5$lrh$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik MJ <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisała:
> > A może tak poproszę o przepisik??Wiem z autopsji iż Twoje ciasta
zazwyczaj
> > sie udają i sprawdzają smakowo.
>
> Z autopsji? ;-) Niech Ci bedzie, czuje sie doceniona :)))
> Przepis na ciasto kremowka kokosowa byl podawany juz wczesniej na grupie
> przez Dorunie, a ja tylko go zrobilam i zachwycilam sie tym wypiekiem,
wiec
> dlatego zrobie go ponownie na swieta.
> Aby nie szukac dlug,o zacytuje tu przepis Doruni:
>
> Ciasto:
> 1/2 kostki margaryny
> 1/2 szkl. cukru
> 2 szkl. mąki
> 2 jajka
> 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
> Wszystko razem zagnieść i rozłożyć na blaszce.
> Masa budyniowa:
> 3 budynie śmietankowe
> 1 l mleka
> Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Ciepły rozłożyć na cieście.
> Masa kokosowa:
> 2 jajka
> 1/2 szkl. cukru
> 200g wiórków kokosowych
> 1/2 kostki margaryny
> Margarynę rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać cukier, 2
> żółtka, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać wszystko do masy dodać
> rozpuszczoną margarynę. Na masę budyniową wyłożyć kokosową i wstawić do
> piecyka nagrzanego do 180 stopni C, piec około 50 min.
> Odchudzać z tym to się nie da, ale naprawdę jest pycha i w sumie nie zbyt
> drogie, a wyjść powinno każdemu, no bo co się może nie udać w taki cieście
> (choć ja czasem budyń przypalam:-))).
>
> Koniec cytatu...
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
|