Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "ania" <f...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: świąteczne wypieki
Date: Sat, 30 Mar 2002 15:19:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <a84hj5$e4t$1@news.tpi.pl>
References: <a7umnc$bi9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa126.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1017498022 14493 213.77.200.126 (30 Mar 2002 14:20:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Mar 2002 14:20:22 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: świąteczne wypieki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102397
Ukryj nagłówki
Użytkownik Zuzka <z...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7umnc$bi9$...@n...tpi.pl...
> O pani walewskiej nie slyszalam nigdy w zyciu , wiec nawet nie wiem jak
sie
> do tego zabrac , a karpatke widzialam w sklepach w proszku , pytalam sie
> sprzedawczyn i mowily ze wychodza calkiem smaczne, ale poki co nie kupilam
.
> Chce sie z wami skonsultowac .
> Pozdrawiam
> Agata
Witam wszystkich świątecznie i sernikowo :)
Jako stara czytaczka, a nowa uczestniczka grupy
pozwolę sobie podać przepis na ciasto Pani Walewska
Składniki:
2 szkl. mąki wymieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
20 dag margaryny "Kasia" (nie rozpuszczać)
1 szkl. cukru pudru (niepełna)
4 żółtka
z tych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Każdy placek upiec na złoty kolor.
Na jeden placek upieczony nałożyc pianę ubitą z 4 białek + bakalie.
Zapiec placek z pianą na lekko złoty kolor.
Upieczony placek z pianą ostudzić i nałożyć kwaśny dżem.
Na warstwę dżemu nakładamy krem karpatkowy i przykrywamy drugim plackiem.
Posypujemy cukrem pudrem i okruchami z ciasta.
Uwagi:
Ciasta nie należy dobrze wyrabiać, tylko tak, aby zlepiło się do kupy.
Placki piec na folii, bo bardzo trudno je wyjąć z blachy.
Ciasta nie wyjmujemy tylko kroimy w blasze.
Bakalie - orzechy, migdały, rodzynki.
Życzę smacznego
Ania Fidziukiewicz
|