Data: 2004-10-29 21:43:58
Temat: Re: swieży tuńczyk-usmazyć?
Od: "fuksa" <f...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldek wrote:
> Nasz ukochany Makłowicz robił potrawę z kawałka takiego dużego,
> kilkudziesięciokilowego tuńczyka. Już dokładnie nie pamiętam, ale
> były tam pomidory, papryka, jakieś hiszpańskie wino i jeszcze chyba
> tylko przyprawy. Może ktoś pamięta lepiej ten program?
>
tuńczyk z jarzynami
Składniki:
-2 -plastry fileta z tuńczyka -1 -cebula,
-1 - zielona papryka
-1 - czerwona papryka
- 400 g - pomidorów
- 4-6-ziemniakow
-1 - szklanka białego wina
- szczypta ostre] papryki w proszku.
- sok z cytryny.
- oliwa
-sól, pieprz
Plan działania:
- na patelnie z oliwą (niezbyt mocno nagrzaną) wrzucamy cebule pokrojoną w
pół krążki
- mieszając dodajemy zieloną i czerwoną paprykę po krojoną wzdłuż w paski
3-4 cm grub
- dusimy to razem ok 2 - 3 mm
- ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i dokładamy na patelnie i dusimy ok
2 - 3mm
- dodajemy czosnek niezbyt drobno posiekany, solimy i pieprzymy.
- następnie dodajemy pomidory w kawałkach lub pastę pomidorową
- kroimy tuszkę z tuńczyka w kawałki w poprzek włókien na kawałki 5 -7 cm i
wrzucamy na patelnie, solimy i pieprzymy
-dolewamy białego wina dość sporo oraz skraplamy sokiem z 1/2 cytryny,
- przykrywamy i dusimy wszystko do miękkości ok 1/2 godz
- przed nałożeniem na talerz całą potrawę należy polać oliwką
|