Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Mariusz" <m...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szarlotka z ciastem nie-gnieciuchem poszukiwana
Date: Thu, 26 Oct 2006 20:45:58 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 56
Message-ID: <ehqvlr$mgo$1@news.onet.pl>
References: <ehigol$9se$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.243.2
X-Trace: news.onet.pl 1161888252 23064 82.160.243.2 (26 Oct 2006 18:44:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Oct 2006 18:44:12 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: nwysD7lC8gI6yVSTWvFjaw==
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0643-6, 2006-10-26), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281360
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Hania " <v...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ehigol$9se$1@inews.gazeta.pl...
> chodzi za mną (opędzić się nie mogę) szarlotka.
> No i marzy mi się prawdziwy jabłecznik (nie jabol a ciasto) gdzie dużo
> jabłek, minimalna ilość ciasta...i zero jakiś dżemiksów i innych żelatyn,
> jak się to miewa w cukiernianych paskudztwach.
> pomoże kto?:)
> hania
No to może i ja się przydam.
Kiedyś podejrzałem u mojej cioci Wandzi rzecz taką:
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
jabłka - szampion (chyba najlepsze) (dużo dość)
mąka + cukier + margaryna + 4 żółtka i proszek do pieczenia - zagnieść
trochę (właściwie to tylko tak trochę mocniej wymieszać, a nie żeby wyrabiać
ambitnie jakoś) i wyłożyć na blachę (wykleić, w zasadzie). Zostawić trochę
ciasta na ozdobę wierzchu.
Jabłka obrać. Pokroić w ćwiartko-plastry (nie za cienkie). Wyrzucić na
blachę, wyrównać w miarę.
Z 4 białek ubić pianę. Dodawać powoli cukier puder (niektórzy też dodają
łyżkę mąki ziemniaczanej, ale tu trzeba być ostrożnym, bo się gumowe robi -
ja nie dodaję). Wyłożyć na jabłka.
Pokruszyć resztę ciasta, tak jak się kruszonkę kruszy.
Do piekarnika na 40 min.
Uwielbiam to ciasto. A teraz sezon jest najlepszy na jabłeczniki przecież.
Jak piekę całą blachę, tak nigdy jeszcze nie zdążyło porządnie ostygnąć -
zawsze ześmy zeżarli. Podobno zimne też jest fantastyczne.
Mariusz
|