Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Joanna" <y...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Date: Wed, 29 Aug 2001 08:56:03 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 48
Message-ID: <9mi3kd$2h4$1@info.cyf-kr.edu.pl>
References: <9mfdjb$9va$1@info.cyf-kr.edu.pl> <9mg805$d6f$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xyz.net.autocom.pl
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 999068109 2596 213.134.172.21 (29 Aug 2001 06:55:09 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Aug 2001 06:55:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64714
Ukryj nagłówki
"MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> wrote in message
news:9mg805$d6f$1@news.tpi.pl...
> zaglądnij na www.gotowanie.wkl.pl a tam w ciastach znajdź MROCZEK.
> rewelacja!!!!
> polecam bo piekłam.
OK, dziękuję - spróbuję - teraz szarlotki mozna robić codziennie :))
Ale znalazłam przepis w archiwum:
Super szarlotka
6 szklanek maki,
3 szklanki cukru,
4 zoltka,
500g margaryny,
2 lyzeczki proszku do pieczenia,
sol,
aromat waniliowy,
posiekac wszystko, szybko zarobic igleboko zamrozic. Jablka, najlepiej
niedojrzale, obrac i okroic w strozyny o grubosci ok.1 cm Zamrozona 1/2
ciasta zetrzec na wysmarowana blache i wylepic dno i brzegi jak najciensza
warstwa. Do jablek dodac cukier ok 0.5 szklanki na 1 litr gotowych jablek.
Od razu wykladac na blache (jak poczekasz puszcza wode). Bialka ubic,
dolozyc 2 lyzki maki ziemniaczaniej cukier 0,5 szklanki i dalej ubijac. Mase
podobna do bezowej rozsmarowac na jablkach. Zetrzec na wierzch reszte
ciasta. Piec nagrzac do 220C i w ciagu pieczenia podnosic temperature do
300C. Pieczenie trwa ok 60-80 min. Szarlotka wychodzi b.slodka - chcesz
kwasniejszej zmniejszaj ilosc cukru kolejno w pianie i jablkach.
Smacznego.
From: "Paweł Matczak" m...@p...com
Wyszła pyszna (choć nie o to mi chodziło, chciałam z pianą na wierzchu) -
ale coś jest tu chyba nie tak z temperaturą!!??
Ja piekłam w 200C niecałą godzinę, jakoś nie mogę sobie wyobrazić pieczenia
przez godzinę w 300C???
Pozdrawiam,
Joanna
--
----------------------------------------------------
-----------------------
wszystko o papugach nimfach - http://www.emernet.pl/nimfy
http://www.emernet.pl/nimfy/portal - Papuzi Portal
----------------------------------------------------
------------------------
|