Data: 2001-08-29 06:56:03
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: "Joanna" <y...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> wrote in message
news:9mg805$d6f$1@news.tpi.pl...
> zaglądnij na www.gotowanie.wkl.pl a tam w ciastach znajdź MROCZEK.
> rewelacja!!!!
> polecam bo piekłam.
OK, dziękuję - spróbuję - teraz szarlotki mozna robić codziennie :))
Ale znalazłam przepis w archiwum:
Super szarlotka
6 szklanek maki,
3 szklanki cukru,
4 zoltka,
500g margaryny,
2 lyzeczki proszku do pieczenia,
sol,
aromat waniliowy,
posiekac wszystko, szybko zarobic igleboko zamrozic. Jablka, najlepiej
niedojrzale, obrac i okroic w strozyny o grubosci ok.1 cm Zamrozona 1/2
ciasta zetrzec na wysmarowana blache i wylepic dno i brzegi jak najciensza
warstwa. Do jablek dodac cukier ok 0.5 szklanki na 1 litr gotowych jablek.
Od razu wykladac na blache (jak poczekasz puszcza wode). Bialka ubic,
dolozyc 2 lyzki maki ziemniaczaniej cukier 0,5 szklanki i dalej ubijac. Mase
podobna do bezowej rozsmarowac na jablkach. Zetrzec na wierzch reszte
ciasta. Piec nagrzac do 220C i w ciagu pieczenia podnosic temperature do
300C. Pieczenie trwa ok 60-80 min. Szarlotka wychodzi b.slodka - chcesz
kwasniejszej zmniejszaj ilosc cukru kolejno w pianie i jablkach.
Smacznego.
From: "Paweł Matczak" m...@p...com
Wyszła pyszna (choć nie o to mi chodziło, chciałam z pianą na wierzchu) -
ale coś jest tu chyba nie tak z temperaturą!!??
Ja piekłam w 200C niecałą godzinę, jakoś nie mogę sobie wyobrazić pieczenia
przez godzinę w 300C???
Pozdrawiam,
Joanna
--
----------------------------------------------------
-----------------------
wszystko o papugach nimfach - http://www.emernet.pl/nimfy
http://www.emernet.pl/nimfy/portal - Papuzi Portal
----------------------------------------------------
------------------------
|