Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sznycle z indyka
Date: Fri, 29 Oct 2004 23:07:54 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <clr0rg$3c1$1@news.dialog.net.pl> <4...@o...com>
<clsr3g$lsm$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<clt3ru$eag$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1099084070 16798 80.72.34.43 (29 Oct 2004 21:07:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Oct 2004 21:07:50 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220148
Ukryj nagłówki
In article <clt3ru$eag$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> wrote:
> >
> > Ale ten makaron będzie ze smacznym sosem.
> >
>
> Ja bym ten makaron z sosem dała np na kolację, a sznycelki na obiad z
> ziemniaczkami
>
> >
> > Właśnie dlatego dajesz masło z oliwą, żeby się nie paliło (pominąwszy
> > kwestię smaku).
> >
>
> To z oliwą się mniej rozgrzewa? Oliwa ma jakieś swoje własne tajemnicze
> własności chłodzące???
>
>
> >Zresztą w dobrych starych przepisach zalecjących
> > samżenie na maśle pisze się wprost, żeby je rozgrzać, aż zacznie dymić.
> > Jakież befsztyki wychodzą w taki sposób! Niepalenie masła to
> > współczesny przesąd dietetyczny.
> >
>
> No tak, zalecają, ale to niezdrowe, a nie żaden przesąd
Ktoś od tego się pochorował?;-)
Władysław
>
> > Natomiast do czego ja miałbym zastrzeżenoe to
> > do:
> > > Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica wieprzowa)
> >
> >
> > To w końcu na co jest ten przepis? Może nada się i na golonkę z zająca?
> > ;-)
> E, no , nie do końca, ja bym miała zastrzeżenie tylko do polędwicy, sznycle
> cielęce, czy udające je drobiowe robi się tak samo (przynajmniej ja tak
> robię)
Udające, udające... Myślałem, że chodzi o haute cuisine.
Władysław
|