Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-ma
il
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szparagi
Date: Wed, 17 May 2000 09:00:39 +0000
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 25
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <BGoU4.76913$O4.1532991@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: ras61.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 958553843 25133 195.141.26.181 (17 May 2000 08:57:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 17 May 2000 08:57:23 GMT
X-Accept-Language: fr
X-Mailer: Mozilla 4.7 [fr] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28076
Ukryj nagłówki
Kamas a écrit :
> Postanowiłem po raz pierwszy w życiu spróbować szparagów i stwierdziłem, że
> tego sie nie da jeść, Same wióry!! a może kupiłem jakieś stare?
Serwus,
duzo sie juz pisalo na ten temat, ale pozwol jedno pytanie :
czy ty je obrales?
Trzeba dobrze je oskrobac najlepiej takim nozykiem do obierania kartofli
czy marchewki. Nastepnie nie nalezy zapomniec za szparaga sklada sie
wlasciwie z dwoch czesci : glowka i noga. Jesli ugotujesz calosc tak
dlugo zeby "noga" byl miekka, to "glowka" bedzie rozgotowana.
Jest na to smiszny ale dobry sposob : zwiaz szparagi nitka w slupek
(oczywiscie glowki w ta sama strone!!!) i gotuj je pionowo glowkami do
gory dobre 10 minut,a dopiero potem poloz je w garnku. Tym sposobem noga
bedzie gotowac sie dluzej od glowki, a to jest naszym celem!
Jesli mimo to otrzymasz -jak piszesz- wiory, to chyba jednak kupiles
bardzo stary produkt, a to szkoda, bo dobra szparaga z sosem na masle
jest wysmienita.
Nie poddawaj sie!!
--
Amicalement Paul Urstein
|