Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rmf-fm!news.rmf.pl!n
ews.polbox.pl!news.ceti.com.pl!not-for-mail
From: fghfgh <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szparagi
Date: Tue, 23 May 2000 13:36:57 +0200
Organization: CETI Internet Access (Krakow, PL)
Lines: 38
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <BGoU4.76913$O4.1532991@news.tpnet.pl> <3...@p...ch>
Reply-To: a...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: gateway2.adso.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: druid.ceti.com.pl 959081814 12404 212.244.245.46 (23 May 2000 11:36:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@c...pl
NNTP-Posting-Date: 23 May 2000 11:36:54 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.61 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28438
Ukryj nagłówki
Ja rowniez dalam sie zachecic i sprobowalam pierwszy raz w zyciu.
Efekt:
z buleczka na masle-calkiem niezle, za to sosem beszamelowym palce lizac...
(mniam)
Natomiast najlepsza byla reakcja mojej mamy której dalam do sprobowania:
"sos pyszny, ale te szparagi zupelnie nie maja smaku...."
Dzieki grupowiczom za rady i sugestie...inaczej pewnie dlugo jeszcze bym sie nie
dala skusic na zrobienie.
aga l.
Paul Urstein wrote:
> Kamas a écrit :
>
> > Postanowiłem po raz pierwszy w życiu spróbować szparagów i stwierdziłem, że
> > tego sie nie da jeść, Same wióry!! a może kupiłem jakieś stare?
>
> Serwus,
> duzo sie juz pisalo na ten temat, ale pozwol jedno pytanie :
> czy ty je obrales?
> Trzeba dobrze je oskrobac najlepiej takim nozykiem do obierania kartofli
> czy marchewki. Nastepnie nie nalezy zapomniec za szparaga sklada sie
> wlasciwie z dwoch czesci : glowka i noga. Jesli ugotujesz calosc tak
> dlugo zeby "noga" byl miekka, to "glowka" bedzie rozgotowana.
> Jest na to smiszny ale dobry sposob : zwiaz szparagi nitka w slupek
> (oczywiscie glowki w ta sama strone!!!) i gotuj je pionowo glowkami do
> gory dobre 10 minut,a dopiero potem poloz je w garnku. Tym sposobem noga
> bedzie gotowac sie dluzej od glowki, a to jest naszym celem!
> Jesli mimo to otrzymasz -jak piszesz- wiory, to chyba jednak kupiles
> bardzo stary produkt, a to szkoda, bo dobra szparaga z sosem na masle
> jest wysmienita.
>
> Nie poddawaj sie!!
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
|