Data: 2003-05-20 20:07:58
Temat: Re: szpinak
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
I.P. <i...@g...de> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:1fv9m54.czic5i8m1ai0N%wlos@tele.com.pl...
> > Shrek <j...@p...onet.pl> wrote:
> > Skad ta mania dodawania czsnku do szpinaku. Chyba nie widzialem tu
> > przepisu, który nie zawieralby czosnku. Zwlaszcza duuuuuuzo czosnku.
> > Szpinak ma smak dosc subtelny. Balbym sie, ze nadmiar czosnku go
> > popsuje.
> >
> > Wladyslaw
>
> Nadmiar napewno nie jest dobry, ale jak dlugo zyje
Widocznie krotko zyjesz
;-)
> nie slyszalam i nie
> spotkalam sie z zadnym przepisem, ktory nie laczyl szpinaku z czosnkiem, bez
>
> tego ostatniego szpinak smakuje jak trawa :-)
Moze trafilas na zly szpinak. Albo jeszcze musisz sobie wyksztalcic
podniebienie.
Przegladalem dzisiaj, troche mimochodem, literature w poszukiwaniu
przepisow na szpinak. Na okolo setke przepisow jakie znalazlem w kuchni
polskiej, wegierskiej, francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej, ukrainskiej
wloskiej i innych tylko kilka zawieralo czosnek i to w umiarkowanej
ilosci. Nawet w "Kuchni koszernej" Rebeki Wolf przepisy na szpinak sa
bez czosnku.
Jedynie "Staroceska kucharka" zaleca przyprawianie szpinaku czosnkiem
jako regule. Jak wiadomo, Czesi nigdy nie byli mistrzami przyrzadzania
jarzyn. Nadto wszystkie 3 przepisy na szpinak z czosnkiem we
"Wpolczesnej kuchni polskiej" Henryka Debskiego zawieraja czosnek.
Jednak ksiazka przedstawia raczej pewien idealny, postulowany obraz
profesjonalnej kuchni gastronomicznej za komuny, niz faktyczny stan i
tradycje polskiej kuchni. W koncu czosnek nie jest przyprawa zbyt
popularna w tradycyjneji kuchni polskiej.
Wladyslaw
|