Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.media.k
yoto-u.ac.jp!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!cyclone1.gnilink.n
et!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc06.POSTED!0131c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dsqhs1$333$1@atlantis.news.tpi.pl>
Subject: Re: szpinak
Lines: 43
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <VcbIf.5876$3V4.1192@trnddc06>
Date: Tue, 14 Feb 2006 02:25:57 GMT
NNTP-Posting-Host: 151.196.15.186
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc06 1139883957 151.196.15.186 (Mon, 13 Feb 2006 21:25:57 EST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Feb 2006 21:25:57 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260223
Ukryj nagłówki
"Anet" <a...@a...pl> wrote in message
news:dsqhs1$333$1@atlantis.news.tpi.pl...> Jestem fanką szpinaku, mój mąż
niestety nie. Dzisiaj po raz trzeci
> próbowałam go przekonać. Niestety nic z tego. I tu prośba do
> doświadczonych o jakiś pyszny przepis. Ja jadam w każdej postaci i
> chciałabym aby rodzinka też. Mąż nie jest wybredny, lubi nowe smaki i nic
> go nie odstrasza. Szpinak mu po poprostu nie smakuje (przynajmniej w moimi
> przedszkolnym wydaniu). Może ktoś zna jakiś przepis cud.
Jest bardzo duzo przepisow ze szpinakiem w kuchniach indyjskich i nieco w
innych azjatyckich i latynoskich. Warto poszukac dla niejadkow
szpinakowych, bo to inne smaki.
Takze - byla niedawno tytaj dosyc ozywiona duskusja na temat szpinaku
(popatrz w google|grupy dyskusyjne.)
Polecam takze salatki ze szpinaku, np taka (nieco chinska, a przynajmniej z
chnskiej ksiazki kucharskiej - bardzo smaczna.)
pol kilo swiezych, mlodych i jedrnych lisci szpinaku
200 g malych pieczarek pokrojonych w plasterki
4 jajka na twardo drobno posiekane
1 mala czerwona cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
pare plasterkow boczku, pokruszonych na drobne kawalki - usmazyc w calosci,
tak aby sie daly pokruszyc (tluszcz zuzyc do czegos inego)
1 szklanka kielkow fasoli
opcjonalnie - mala puszka wodnych kasztanow (water chestnuts), ok. 100 g.
sos:
1/2 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
1/4 szklanki ketchupu
1/4 szklanki 5% octu ryzowego (moze byc normalny, bialy, byle 5%)
lyzka cukru (do smaku)
1/2 lyzeczki gorczycy (ziaren) lub duza lyzka musztardy gruboziarnisrej
sol i pieprz do smaku. (Sol - najlepiej selerowa.)
Warzywa dobrze umyc i dobrze wysuszyc - musza byc suche - po czym zmieszac w
duzej misce.
Skladniki do sosu dobrze wymieszac, wlozyc do makego garnka i dobrze
podgrzac, prawie do zagotowania. Polac zieleninie goracym sosem i jesc.
--
><eM eL><
|