Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Maciej_NT" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szpinak - potrzebuje rady ;)
Date: Wed, 26 Nov 2003 17:05:25 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 53
Message-ID: <bq2irq$l7g$1@inews.gazeta.pl>
References: <bq29a1$5it$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: zu62.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1069862590 21744 80.53.152.62 (26 Nov 2003 16:03:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Nov 2003 16:03:10 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: maciej.fabian
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180795
Ukryj nagłówki
czesc
to moj pierwszy post na tej grupie - ale dosc dlugo juz ja czytam
postanowilem wlaczyc sie do dyskusji...
Szpinak - wg przepisu mojej S.P. Babci
Skladniki: (na 4 osoby)
szpinak swiezy lub 2 paczki mrozonego
30 dkg boczku wedzonego
1 srednia cebula
2 lyzki kaszy jeczmiennej
25 dkg masla
sol, pieprz
Na glebokiej patelni lub brytfance podsmazamy pokrojony w kosteczke boczek
dorzucamy do tego
posiekana w bardzo mala kosteczke cebulke. Czekamy az cebula sie zeszkli i
boczek
wytopi. Dorzucamy maslo, dodajemy do tego szpinak (jesli swiezy trzeba go
sparzyc a potem drobniutko
posiekac, jesli mrozony najlepiej go polamac na mniejsze kawalki)
Na malym ogniu smazymy szpinak jakies 20 minut czesto mieszajac aby nie
przywarl.
2 lyzki kaszy jeczmiennej zalewamy wrzatkiem i po 5 minutach occedzamy.
Napeczniala kasze wrzucamy do
szpinaku. Smazymy razem wszystko jeszcze jakies 5-10 minut. Solimy i
pieprzymy do smaku.
Mi osobiscie najlepiej smakuje do ziemniakow gotowanych w mundurkach i
obowiazkowo z jajkiem sadzonym.
Wg mojej babci kasza dodawana do szpinaku zabiera z niego caly cierpki smak
na ktory uczulaja sie wszyscy bedac
dziecmi co powoduje pozniejsza straszna awersje do tego bardzo zdrowego
warzywka.
W szpinaku jest na maxa zelaza, wg lekarza ginekologa mojej zony szpinak
jest najlpeszym dostawca tego pierwiastka.
Przepis ktory wam podaje stosuje bardzo czesto w moim domku dla mojej
rodzinki, jako dowod moge podac to ze
moj poltoraroczny syn wrecz za tym przepada i je nawet bez ziemniakow. Moja
zona nigdy przed slubem nie jadla
czegos takiego a teraz sama nieraz nie moze doczekac sie kiedy bedzie znow
szpinak.
...... w kazdym razie zaplanowalem na piatek ;-))))))
sprobujcie naprawde warto
Maciej_NT
gadu-gadu: 1746523
|