Data: 2008-10-12 10:20:56
Temat: Re: tajemnica kiszenia kapusty
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:gcsho4$11q$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Możesz rozwinąć trochę tę koncepcję wytworzenia smaku chrzanowego
> metodą regulacji parametrów procesu kiszenia?
>
Niestety nie :-)
W Poznaniu mamy firmę Grześkowiak i kupując od nich kapustę masz do wyboru chyba
oprócz mało, średnio i mocno kwaśnej też taką która funkcjonuje pod nazwą
'chrzanowa'.
http://www.surowki.pl/index.php?lang=1&ID=57
W smaku jest słabo ukiszona i ma sie wrażenie że wyczuwa się w niej smak
chrzanu - stąd zapewne nazwa.
Jak kiedyś próbowałem dopytać czy rzeczywiście dodają chrzan dowiedziałem się że
nie a wszystko polega na parametrach procesu.
Przyjąłem na to wyjaśnienie na wiarę :-)
TomekD
|